FINN JobbFINN EiendomFINN BilFINN BåtFINN Stort og SmåttFINN
  Annonse

  NYHETER   KULTUR   MENINGER   ALEX   KART   KUNDESERVICE   SØK http://www.aftenposten.no/   
NYHETER
Innenriks
Utenriks
Økonomi
Sport
Vær
Netthinnen
  Spillanmeldelser
  Poker
  Kryssord
  Tritris
  SMS
Siste 100
Nyhetsuken
Nettprat
Bildeserier
Video
TIPS EN VENN
Fra:

Til:

 
 Forside / nyheter / netthinnen  

Oppdatert 08.02.01 kl. 15:03
annonse

"Hacktivister" slår til


Ble hacket. Mike Morris og WTO.
ARKIVFOTO
   bakgrunn

Teknikerne ved Verdens Handelsorganisasjon, WTO, stusset litt da "journalister" på en pressekonferanse som var direktesendt på Internett hadde brukernavn som "NO-TO-WTO" (nei til WTO).

CHRISTINE ENGH
Aftenposten Interaktiv/AP

Likevel svarte WTOs generaldirektør Mike Moore villig på alle spørsmål som ble stilt ham - helt til han ble skjøvet ut av datakyndige aktivister som demonstrerer mot globalisering.

Tidligere denne uken oppnådde tilsvarende motiverte "hacktivister" avisomtale da de hevdet at de hadde samlet kredittkortinformasjon og annen personlig informasjon om 1.400 forretningsfolk og politiske ledere. "Hacktivistene" brøt seg inn i databasen til forrige måneds Verdens Økonomiske Forum, WEF, i Davos.

I stadig større grad har aktivister begynt å bryte inn i datasystemer for å gjøre sin sak kjent, melder nyhetsbyrået AP. Internett har vist seg å være et ideelt redskap for ikke-voldelige demonstrasjoner i stor skala.

Organisert nett-tyveri
Uttrykket "hacktivist" ble først brukt om tilhengerne av Zapatista-geriljaen i Mexicos delstat Chiapas, som siden 1998 har sabotert den mexicanske regjeringens nettsider.

Den siste tiden har opprørere i Serbia, Pakistan, India, Palestina og Israel benyttet seg av hacking. I et tilfelle brøt palestinske sympatisører seg inn på et nettsted som var drevet av en pro-israelsk lobbygruppe i USA og stjal kredittkortinformasjon og epost-adresser.



En japansk statlig nettside viser en beskjed som er lagt igjen av datasnoker den 26. januar i år.
ARKIVFOTO
Går lenger enn før
Organisert tyveri av privat informasjon over Internett er en relativt ny taktikk som går svært mye lenger enn å endre nettsteders utseende og å bombardere servere.

Demonstrantene mot globalismen ser på WTOs handelsavtaler som et berikelse av rike land og selskaper på bekostning av miljøet og arbeiderne. Demonstrantene som møtte opp i Davos for å protestere mot WEF ble i stor grad blokkerte av politistyrker. På nett klarte de imidlertid å unngå de fysiske barrierene.

- Internett er et annet og nytt sted der folk kan engasjere seg i denne type aktiviteter, sier Joel Scambray, sikkerhetsanalytiker hos Foundstone, til AP.

Angrepene mot WEF viser i klartekst hvor langt hacktivistene kan gå: De fikk tak i reiserutene, inkludert flightnumrene, til politikere fra hele verden, og publiserte dem på Internett.

- Dette skaper store sikkerhetsproblemer, og går mye lenger enn noe av det vi har sett tidligere, sier Kent Anderson, visepresident for datasikkerhet hos Control Risks Group i London, til AP.

- Undergraver hacktivismens legitimitet
Nesten hver eneste store organisasjon og selskap har opplevet at hackere har brutt seg inn i deres systemer. McDonald's, Starbucks og WTO er favorittene til hackerne. Også Aftenposten Interaktiv er blitt hacket. Ved å bryte seg inn på SOLs (Scandinavian Onlines) server fjernet to gutter den originale hjemmesiden til Aftenposten, og erstattet denne med en side der tre menn urinerer på Aftenposten-logoen.

Redaktøren av det Toronto-baserte nettmagasinet The Hacktivist, sier at "tyveri av personlig informasjon, kredittkort og liknende plager meg, fordi det undergraver legitimiteten til hacktivisme som en form for protest og sivil ulydighet".

- Jeg vil eller at de som engasjerer seg i å bryte inn i databaser gjør dokumenter som er unndratt offentlighet tilgjengelig, sier redaktøren, som går under pseudonymet metac0m, i et e-postintervju med AP.


EKSTERNE LENKER
  • Verdens Handelsorganisasjon, WTO
  • Aktivistenes WTO-side
  • Verdens Økonomiske Forum, WEF
  • Anit-WEF aktivister
  • The Hacktivist

  • BAKGRUNN
  • "Hacktivister" på nett - 08.02.01
  • Dansk bekymring over hackerangrep - 06.02.01
  • Datainnbrudd i Verdens Økonomiske Forum - 04.02.01
  • Microsoft ble hackermat - 26.01.01
  • Paven ble hacket - 25.01.01
  • Rekordstreng straff til hackere - >24.01.01
  • Aftenpostens nettutgave sabotert - 31.05.99
  • Hackere saboterte Aftenposten Interaktiv - 30.05.99

  • Utgiver: Aftenposten A/S, Oslo, Norge. Telefon +47 22 86 30 00. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Aftenposten.